Dnes je utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana/Danica, zajtra Rudolf

Katastrofická dopravná situácia na Čutkovskej ulici

Milí obyvatelia Čutkovskej ulice,

včera som prijal vašu sťažnosť ohľadne katastrofickej situácie, ktorú denno-denne zažívate rovno pred vašimi domami a je veľmi dobre známa aj mne. Adresátom som bol síce ja, ale za to, čo sa na vašej ulici deje, či presnejšie nedeje, zodpovedá mesto Ružomberok ako správca cestnej komunikácie. Pre mňa, ktorý vás zastupuje na mestskom fóre, je to preto poslanecký podnet. Samozrejme, budem sa ním zaoberať. Veď som to aj počas zbierania podpisov na kandidatúru avizoval.

Vo vašom imejle od p. Dariny Hollej, ako vašej zástupkyne, bolo napísané, že jeho súčasťou je riešenie problému. Hľadal som, no nenašiel. Asi to bolo tak aj preto, že zrejme žiadne jednoduché neexistuje. Ak ho niekto z vás pozná, uvítam ho a budem presadzovať na patričných miestach.

Mne samotnému sa celá záležitosť javí v bodoch takto:

  • Treba sa zísť na verejnom hovore venovanom osobitne tomuto problému a hľadať riešenie spolu so zodpovedným človekom z mesta, zástupcom polície a ďalšími ľuďmi, ktorí sú odborníkmi na riešenie zlej dopravnej situácie.
  • Žiadne poriadne riešenie sa nazaobíde bez tunela cez Čebrať v prevádzke a aktuálny časový odhad na jeho dokončenie je koniec roka 2024.
  • Dopravu možno spomaliť pomocou retardérov. Nemusí ísť nutne o hrb, v svete sa to už rieši cez vankúše nútiace šoféra ubrať plyn a pri prechode to tak nebuchoce. Má to svoje limity, za spomalením možno znova pridať. Skôr by to malo šoférov odradiť sa takouto cestou terigať. (Uvidí sa, za pokus to stojí.) A zahŕňa to aj to, že ľudia, ktorí budú mať vankúše pred ich domami, nebudú frflať. Rovnako Černovci, ktorí cez ne budú denno-denne prechádzať.
  • Dopravu možno spomaliť pomocou zníženia rýchlostného limitu, napr. na 30 km/h alebo klasifikáciou cesty ako obytnej zóny. Boli by ste za/proti? Plus čo na to dopravní inžinieri.
  • Zrejme najlepšie by bolo umiestniť na všetkých troch vstupoch do Ružomberka (východ, západ, juh) semafory a zosynchronizovať ich s ostatnými na príslušných ťahoch tak, aby sa tvorila zelená vlna a šoféri nehľadali, ako sa vyhnúť zápche cez Čutkovskú ulicu. Toto riešenie je však na dlhšie lakte. Okrem iného by bolo asi nutné posunúť značku začiatku mesta (pri benzínke) ešte pred odbočku na ulicu Račkov a hneď za ňu umiestniť semafor. Kolóna by sa takto netvorila v meste, ale pred ním. Čosi podobné sa uskutočnilo v Žiline, aktuálne toto mesto pre šoférov začína pri predajni nábytku Sconto. Teda sa to dá, len sa musí chcieť. A musia sa na to nájsť peniaze.
  • Žiadny z troch predchádzajúcich bodov sa nezaobíde bez projektovej dokumentácie a schvaľovacieho procesu, čo pri dobrej vôli bude trvať mesiace (môj odhad, viac k veci povedia odborníci).
  • Cesta si vyžaduje nový asfaltový koberec. Dal som ho do investičného plánu za Černovú na tento rok. Spolu s otočkou ide o výmeru 5 070 m2. Vlani bola cena 25 €/m2, v súčasnosti sa kalkuluje s cca 30 €/m2. Investičný náklad na rekonštrukciu predmetnej komunikácie je preto zhruba 152 100 € s DPH. Tieto peniaze je nutné nájsť. Podľa toho, čo doteraz zaznelo pri prerokovávaní mestského rozpočtu, Ružomberok na to tento rok mať nebude. (Na niečo nové dokopy zhruba 75 000 € pre celé mesto!) Nový asfalt možno položiť bez projektu a stavebného povolenia, keď sú peniaze, ide to rýchlo.
  • Z logiky veci treba najprv položiť asfalt, potom montovať spomaľovače.
  • Ak sa po verejnom hovore veci nebudú hýbať, bude nutné tlačiť aj cez ďalšiu petíciu a v tom prípade sa to bez vašej pomoci pri zbere podpisov nezaobíde. Čím ich bude viac, tým väčší výtlak, nemusí ísť iba o obyvateľov Čutkovskej, týka sa tototiž všetkých obyvateľov Ružomberka.
  • Vašu sťažnosť, ktorá je už vďaka počtu podpisov považovaná za petíciu, posuniem primátorovi mesta a prednesiem ju aj na najbližšom rokovaní mestkého zastupiteľstva začiatkom apríla 2023.

Na stretnutí členov černovského občianskeho výboru 23. marca 2023 (začiatok 18.45 h) bude jedným z bodov rokovania aj vaša sťažnosť. Styčným dôstojníkom vo výbore je za Čutkovskú ulicu Tomáš Bačkor.

Martin Papčo

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144