Dnes je sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

4.-5. ročník- Čít.: Pripravujeme sa na marec

Učiteľky z prvého stupňa našej školy boli na úžasnom školení v Mestskej knižnici v Ružomberku, kde sme načerpali množstvo nápadov a hneď sme sa aj pustili do ich realizácie.

Jednou z prvých aktivít je čítanie. Vedeli sme, že 20 minút čítania denne dieťaťu značne obohacuje nielen fantáziu, ale aj slovnú zásobu? Vraj je Vaše dieťa na to už veľké a vie si čítať samo? No… Nie je to celkom tak. Mnohé deti práve vo veku 7–9 rokov odradí (potom sa to volá odradený čitateľ) od čítania práve to, že si knižku síce už dokážu samy čítať, no je to pre ne ešte namáhavé, a tak to vzdajú. Zvládnu prečítať knižku pre malé deti, no na tú, ktorá by ich zaujímala si ešte netrúfnu a tak je už odradené dieťa od čítania na svete. To bola asi najprínosnejšia zaujímavosť pre rodičov. A čo pre nás učiteľov?

Vytvorenie čitateľského kútika už máme za sebou. Čitáreň vynikajúco slúži. A tak sme si vytvorili niečo ako záložky, na ktoré si zapíšeme a nakreslíme, koľko knižiek cez marec prečítame. Niektorí odradení čitatelia hneď krútili hlavou, že oni nezvládnu ani jednu knihu, ale tu sme pristúpili k ďalším informáciám zo školenia – výber knihy. Neboj sa. To zvládneš! Máš rád komiksy? Zaujímajú Ťa Smradi? Denník odvážneho bojka? Knihy od D. Williamsa? Obrázkové knižky? Nie je problém, veď výber je široký. Nemáš doma knižku a do knižnice sa Ti nechce? Aj s tým Ti vieme pomôcť…

Vrátiť odradeného čitateľa späť do hry je veľmi náročné, no možné. Pokúsime sa o to v marci a uvidíme, či sa nám to podarí.

Za pomoc s výrobou čítacích „visačiek“ ďakujeme ôsmačkám Terezke K. a Adelke B.

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144