Dnes je piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Priechod cez štátnu cestu I/18

Prinášame vám článok, ktorý bol uverejnený v MY LIPTOV ohľadom situácie okolo priechodu cez štátnu cestu I/18 Autor: Ľubica Stančíková

PATRIK HABO: DOKEDY BUDEME ČAKAŤ? KÝM NA CESTE ZABIJE AUTO DIEŤA?

Takmer dva roky poslanci z Černovej a Hrboltovej bombardujú mesto a cestárov so žiadosťou o bezpečný priechod cez štátnu cestu I/18. Ten mal byť už dávno samozrejmosťou pre narastajúcu dopravu a častý prechod chodcov z Černovej do Hrboltovej.

Po hlavnom ťahu Ružomberkom je štátna cesta 1/18 najvyťaženejšou v celom Liptove. Cesta je tu široká, mimo obce, vodiči majú neraz ťažkú nohu na plyne. Akosi sa zabúda na chodcov, pretože cesta je prirodzeným koridorom aj pre peších, ktorých tu nie je málo. Rozdeľuje mestské časti Černová a Hrboltová. Ľudia z Černovej dochádzajú na vlak do Hrboltovej a hrboltovské deti zas denne chodia do školy v Černovej. Musia pritom prejsť cez hlavnú cestu. Lepšie povedané, musia prebehnúť, pretože na ceste chýba priechod pre chodcov. Nie je to jednoduché a hlavne to nie je bezpečné. Deti prebiehajú pomedzi autá, ktoré idú v úseku aj stokilometrovou rýchlosťou.

Poslanec Patrik Habo za mestskú časť Černová už pred rokom a pol upozornil mesto na to, že priechod pre chodcov je tu životne dôležitý. Spolu s poslankyňou Annou Šanobovou z Hrboltovej požiadali mesto, aby zabezpečilo u správcu cesty jeho osadenie. K bezpečnosti chodcov má prispieť aj zníženie rýchlosti, zákaz predbiehania v úseku a najmä osvetlený priechod pre chodcov cez štátnu cestu 1/18. Odvtedy poslanci čakajú. A s nimi aj desiatky chodcov, detí a rodičov.

NIKTO NIČ KONKRÉTNE NEPOVEDAL

Dopátrať sa k informácii o tom, kto a kedy má priechod pre chodcov osadiť, je ako hľadanie kameňa mudrcov, v redakcii sa o to snažíme už pol roka. Podľa Viktora Mydla, hovorcu mesta Ružomberok, má byť priechod medzi Černovou a Hrboltovou súčasťou zmierňujúcich opatrení Národnej diaľničnej spoločnosti, pretože termín odovzdania diaľnice nie je dodržaný a intenzita dopravy sa zvyšuje, čo denne pociťujú obyvatelia mesta. „Touto situáciou sú ohrozovaní nielen vodiči, ale hlavne chodci. Mesto Ružomberok rieši nielen zelenú vlnu, ale aj sieť moderných priechodov pre chodcov, aby boli chodci čo najmenej ohrození, keďže v tomto čase už mala diaľnica dávno stáť a nestojí,“ povedal Mydlo.

UPRAVIA PRIECHODY, ALE INÉ

Národná diaľničná spoločnosť nevie nič o tom, že v balíku zmierňujúcich opatrení by mal byť aj priechod medzi Hrboltovou a Černovou. „Projekčná činnosť pre D1 Hubová-Ivachnová prebieha na základe podmienok záverečného stanoviska ministerstva životného prostredia. Súčasťou podmienok nebola potreba realizácie nového priechodu pre chodcov medzi mestskými časťami Hrboltová a Černová. V rámci projekčnej činnosti sa spracovávajú priechody pre chodcov, ktoré sú pracovne označené ako MONDI, LIDL, Mostová, Nemocnica, Kačkova – Zarevúca, Shell a Kaufland,“ povedala Michaela Michalová, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti. Predpoklad modernizácie priechodov pre chodcov zo strany diaľničiarov je naplánovaný v priebehu roka 2019.

NA PRIECHOD NEMAJÚ PENIAZE

Správcom cesty je Slovenská správa ciest. Tá žiadala, aby predtým, ako dôjde k samotnej realizácii priechodu, mesto zabezpečilo lepšie osvetlenie. To sa už stalo, priechod ale stále nie je. „Predložil som trikrát uznesenie na mestské zastupiteľstvo, napísal písomnú interpeláciu na primátora, kde opätovne žiadam, aby začalo mesto konať. Zatiaľ som nedostal žiadnu odpoveď. Už rok a pol stále upozorňujem, že priechod chýba, vážne to ohrozuje bezpečnosť. Dokedy budeme čakať, kým tam zabije dieťa?“ povedal poslanec Habo. Doplnil, že štatistiky jasne ukazujú, že rastie počet incidentov za posledné obdobie priamo v tomto inkriminovanom úseku. „Moja posledná informácia je, že keď budú vhodné poveternostné podmienky, zmluvný partner Slovenskej správy ciest začne projekt realizovať a po aktuálnej dohode s viceprimátorom dôjde v krátkom čase k osobnému stretnutiu medzi mnou a zástupcom cestárov. Tak pevne verím že sa veci pohnú úspešne vpred,“ doplnil Habo.

Po niekoľkých dňoch už ani to nebola pravda. Podľa poslancových informácií štátni cestári v rozpočte na rok 2019 vôbec nepočítajú s peniazmi pre Černovú a Hrboltovú. „Tak teraz už naozaj neviem, čo bude.“

Oslovili sme aj Slovenskú správu ciest, pýtali sme sa, kedy by mali priechod medzi Hrboltovou a Černovou osadiť. Na naše otázky nereagovali.

Článok si môžete prečítať aj tu: https://myliptov.sme.sk/…o-dieta.html#…


Chodci medzi Hrboltovou a Černovou riskujú každý deň.(Zdroj: Roland Hrid)

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144