Dnes je sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín

Test čitateľskej gramotnosti

Z médií často zaznieva kritika na úkor čitateľskej gramotnosti, pretože žiaci na Slovensku v testoch PISA dopadli podpriemerne oproti ostatným národom. Tak sme sa rozhodli využiť úlohy PISA, ktoré sú k dispozícii a test sme dali žiakom 4.-9. ročníka. Všetci písali rovnaký test a ak si myslíte, že najhoršie napísali najmladší a najlepšie najstarší, tak máte len čiastočne pravdu. Úlohy neboli upravované po obsahovej stránke, len po grafickej. Za výsledky sa naozaj hanbiť nemusíme. Začneme najmenšími.

Štvrtáci napísali test na 65,26% (priemer triedy). Najlepšie napísal Ondrejko R.-94,4%, stratil iba jeden jediný bod. S patričnou dávkou pýchy mu gratulujeme. Z celej triedy pod 50% napísali len dvaja žiaci, čo značí, že sa v čítaní zlepšujú a dúfame, že to bude pokračovať.

Piataci sa teda „pochlapili“ . Priemer triedy je totiž 85,86%. To pozeráte, čo? Najlepšie napísali Adleka B., Miška J., Maťa Kul. a Viki P., tiež stratili len 1 bod – 94,4%. Najhorší výsledok (aj to iba jeden) máme v piatej triede 61%. Klobúk dolu, mládež!

Šiestaci sa s čítaním trápia akosi viac, ich priemer triedy bol 71,8%. Najlepšie výkony v čítaní podali čitateľky Didi D. a Rút M.- 94,4% a o jeden bod za nimi zaostal Dávid D. Najhorším výsledkom bolo číslo 41%. Tu musíme ešte trošku zabrať.

Siedmaci mali priemer triedy 80,9%, čo je celkom slušný výkon, mali by aj viac, ale niektorí potrebujú v čítaní ešte zabrať, tak im priemer triedy klesol (najnižší výsledok bol 22%). A podržte sa, najšikovnejšími žiakmi boli a ako prví z mladších žiakov dosiahli 100% Mário L.a Esterka M.- tiež 100%- právom gratulujeme. Myslím, že Máriov výkon prekvapil aj jeho samého :-). Okrem nich tam máme ďalších šikovníkov, a to: Dávid M., Maťa P. a Aď Š.- 94,4%. Tiež srdečne gratulujeme. Len tak medzi nami, všimli ste si, že sú to takmer všetci chlapci (česť Esterke a Mati)?

Víťazmi čitateľského testu sa stali ôsmaci. Priemer ich triedy je 89,43%. 100% dosiahli Kika B, Ema K., Beno P., a Ľudka P., na druhom mieste to v rámci triedy boli: Fefe Z. F., Maťo K a prekvapivo Niko (teraz sa už z toho nevylížeš, všetci totiž už vieme, že vieš byť šikovný) –94,4%. Najhorší výsledok sme mali iba 61%, čo nie je až také zlé.

Páni deviataci sa veru nevyznamenali, ako by sme si o nich mysleli, že v druhom polroku deviatej tried zabojujú. Ich priemer triedy bol ba 77,67%. Na plný počet bodov napísal iba jeden – Martin Š. Jeden bod stratil Ondrej P. – 94,4%, potom to boli Juraj B. a Milan D. – oni stratili dva body, za čo im tiež srdečne gratulujeme.

takže ako máte možnosť vidieť, s čítaním to na našej škole vôbec nie je podpriemerné :-).

Ak by ste si chceli „prelúskať“ test aj Vy, nech sa páči, nájdete ho v prílohe.


Súbory na stiahnutie

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144