Dnes je piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhovor v Národných novinách s našim poslancom

Prečítajte si rozhovor v Národných novinách s poslancom za našu mestskú časť Patrikom Habom po pietnej spomienke 82. výročia úmrtia Andreja Hlinku v Ružinove.

Černová vníma Andreja Hlinku hrdo a pozitívne

Od roku 2014 pôsobíte vo funkcii predsedu Občianskeho výboru Černová. Do akej miery venujete pozornosť vášmu najslávnejšiemu rodákovi Andrejovi Hlinkovi?

Je to pre mňa veľká česť, ale aj veľký záväzok voči potrebám súčasnosti a zvučnej histórii našich predkov. V Černovej si Andreja Hlinku dlhodobo veľmi vážime, pravidelne si ho pripomíname a sme na jeho dielo a posolstvo hrdí. Andrej Hlinka bol jedným z nás.

Pre pripomínanie odkazu otca národa A. Hlinku vaše občianske združenie vykonalo za ostatné roky mnohé aktivity. Neboli to len spoločenské podujatia, ale aj investičné akcie. Mohli by ste ich konkretizovať?

Pravidelne pripravujeme pietne spomienky k výročiu narodenia a smrti Andreja Hlinku a tiež k výročiu známej černovskej tragédie. V spolupráci s mestom Ružomberok sme opravili jeho rodný dom, sprístupnili ho verejnosti ako expozíciu. Pravidelne počas letných prázdnin je spolu s Mauzóleom Andreja Hlinku v Ružomberku denne otvorená pre návštevníkov aj so zabezpečením sprievodcovských služieb. Pri príležitosti sto desiatich rokov od černovskej tragédie (2017) sme opravili historické humno, pred ktorým sa tragédia v roku 1907 odohrala. Pri tejto príležitosti sme vydali novú knižnú publikáciu Černová 1907. V roku 2018 sme s mestom Ružomberok zorganizovali celonárodný trojdňový program pri príležitosti osemdesiateho výročia Hlinkovej smrti. Pevne verím, že príde čas, keď meno Andrej Hlinka už nebude spájané s kontroverznosťou.

Na tohoto slovenského velikána sa dnes akosi zabúda. Ako vníma Andreja Hlinku súčasná generácia Černovčanov?

Aj napriek zjavnému nezáujmu slovenskej verejnosti o osobu Andreja Hlinku (česť výnimkám a skôr narodeným rodoľubom) som presvedčený, že súčasná generácia v Černovej ho vníma hrdo a pozitívne. Vidieť to na osvete, a predovšetkým pri organizovaní rôznych spoločenských programov a kultúrnych podujatí, ktoré sú u nás viac alebo menej spájané s osobou Andreja Hlinku. Černová je moderná mestská časť, ktorá dlhodobo rozvíja svoj spoločenský život s dôrazom na tradíciu a kresťanské hodnoty, ktoré hlásal.


Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144