Dnes je streda, 24. apríl 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek

Rok dobrých správ - stretnutie s autorom MARTINOM SMATANOM

Posledný septembrový deň nám priniesol vytúžené stretnutie s autorom diela Rok dobrých správ, podľa ktorého si v našej škole žijeme rovnomenný život: ROK DOBRÝCH SPRÁV – s pánom Martinom Smatanom.

Každý rok vyberáme tému, ktorá nás bude sprevádzať celým školským rokom a tentokrát sme sa jednomyseľne zhodli na téme dobra – a určite neľutujeme! :)

Ako to celé začalo? Najprv sa nás počas leta dotkla v Galérii Ľ. Fullu v Ružomberku výstava, v ktorej autor nielen vystavoval, ale aj pracovníci galérie viedli mnohé workshopy.

Potom sme začali 1. pracovné stretnutie pedagógov v auguste v galérii práve tým, že sme sa na vlastné oči presvedčili a svojim srdcom dotkli posolstva, ktoré cez túto knihu tlmočí, až sme spoločne a po triedach začali pracovať na robení, ale aj šírení dobrých správ od 2. školského dňa. Počas septembra postupne začala vznikať nielen v škole naša „autorská výstava dobrých správ“(ktorá sa rozširuje a bude rozširovať až do konca šk. roka), ale začali sme touto témou naozaj žiť a vychovávať sa, viesť, formovať vzájomne.

Po dohode s Martinom sme to „dotiahli“ na naše prvé stretnutie a to bolo naozaj hlboké a nezabudnuteľné. Hovorí sa tomu aj „láska na prvý pohľad“ :) :) :) /pozn.: platonická :), Martin tú svoju v osobnom živote už totiž vyženil :)/

Jeho čisté a tvorivé srdce je preniknuté skromnosťou, ale aj štedrosťou, otvorenosťou, úprimnosťou a srdečnosťou… stretnutie s ním bolo ako stretnutie s niekým, koho už dávno poznáte. Veríme, že nie je len (už nefiktívnou!) súčasťou školy, ale aj našich školských rodín.

Stretnutiu totiž predchádzala zbierka doma nepotrebných materiálov, ktorú sme s Martinom napchali do vankúša materiálových snov a ten sa určite raz objaví v jeho tvorbe a pretaví do postáv, ktoré budú vznikať aj pri tvorení Roka dobrého správ 3. Všetky naše školské rodiny, vďaka za Vaše „ÁNO“ tomuto týždňovému zhromažďovaniu a spoločne vytvorenému darčeku pre autora.

Nádherným boli aj jeho nefrázovité autorské venovania v knižkách, ktoré sú už súčasťou našej čitárne, ale aj knižky, ktorú priniesol z domu na podpis druhák Peťko (nádherná spätná väzba, všetkých nás potešila) – okrem iného! :)

Spoločne strávený čas autora s väčšinou našich žiakov a pedagógov bol výnimočným, nezabudnuteľným (a spoločne sme sa zhodli, že určite nie posledným) stretnutím! :)

Je dôležitým dodať, že naši žiaci boli perfektní a sme hrdí na to, aké otázky Martinovi venovali/ušte­drili/kládli – žiadne nudné a „basic kúsky“, ale neraz i také, ktoré mu ešte neadresovali nik (a to už má odžité desiatky besied!) :)

Martin sa po návšteve v našej škole presunul ešte na živý workshop plný tvorenia dobrých správ do galérie, na čas sme sa rozlúčili, ale v našej škole zostáva jeho tvorivý duch a spoločné zapálenie pre jednu vec:

byť nositeľmi pozitívnych a dobrých správ do tohto sveta.

ĎAKUJEME a do skorého VIDENIA…♥

PS: Jeho online živý životopis si môžete vypočuť a pozrieť prostredníctvom interview na:

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144