Dnes je sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín

Osobnosť, ktorá vyšla z Černovej a otvorila sa svetu

Muž, ktorý mal trpezlivosti na rozdávanie, usmievavú tvár aj v tých najťažších chvíľach, poriadne múdru hlavu, dobré srdce a život preplnený dobrodružstvami. Väzeň v ruskom komunistickom gulagu, katolícky kňaz, jezuita so zákazom pastoračnej činnosti v socialistickom Československu. Vendelín Javorka, rodák z Černovej. Nečudo, že v blízkej budúcnosti mu jeho rodáci postavia pamätník s bronzovou bustou. Ako bude vyzerať? Bude tento muž vyhlásený za svätého?

Životopis

Páter Vendelín Javorka sa narodil v Černovej 15. októbra 1882. Po deviatich rokoch strávených na židovskej základnej škole v Sučanoch pokračoval v štúdiu na gymnáziách v Ružomberku a Ostrihome, kde zmaturoval. Hneď potom vstúpil do noviciátu Spoločnosti Ježišovej v Trnave (k jezuitom). Následne v Rakúsku študoval rétoriku a klasické jazyky, potom filozofiu na rehoľnom kolégiu v Bratislave. Pár rokov strávil vychovávaním mládeže v Kaloči, no nevydržal tam dlho. Rozhodol sa študovať teológiu na jezuitskej teologickej fakulte v Innsbrucku, kde bol 15. augusta 1915 vysvätený za kňaza. Dva ťažké vojnové roky obetavo slúžil ako vojenský kaplán, za čo bol vyznamenaný. Po návrate z frontu sa v Trnave chopil tamojšieho kolégia a redigovania časopisu Posol Božského Srdca Ježišovho. Voľný čas venoval ľudovým misiám na Slovensku a v zahraničí. V roku 1925 ho povolali do Ríma, aby sa pripravil na misijné účinkovanie medzi Rusmi. Kvôli tomu usilovne študoval ruštinu, staroslovienčinu a východoslovanskú liturgiu. O rok nato, na podnet pápeža Pia XI., bol zriadený ústav pre kňazov východoslovanského obradu Collegium Russicum. Páter Vendelín Javorka sa stal jeho prvým rektorom. Viedol ho až do roku 1934, keď ho Svätá stolica poverila vedením ruského apoštolátu v Charbine v Mandžusku, kde zastupoval ruského katolíckeho biskupa. Ďalšou jeho životnou etapou bol pobyt v čínskom Šanghaji. Viedol tam Farnosť sv. Jozefa pre Rusov katolíckeho východného obradu. Ako údajného špióna ho zajala Červená armáda v rumunskej Bukovine. Odvliekli ho do Sovietskeho zväzu a neprávom odsúdili na 17 rokov väzenia. Počas týchto rokov ho vláčili po všelijakých pracovných táboroch, z ktorých väčšina bola na Sibíri. V noci tajne slúžieval omše a obracal na kresťanskú vieru svojich spoluväzňov. Keď ho potom konečne prepustili, poslali ho do charitného domova v Poťme pri Moskve. Napokon sa mu podarilo vrátiť na Slovensko a svoje posledné roky prežil s rodinou svojho brata. Bol však neustále sledovaný komunistickými agentmi tajnej polície a nemohol verejne slúžiť omše. Okrem jednej výnimky, a to na 50. výročie svojej kňazskej vysviacky. Zomrel 24. marca 1966 v Žiline.

Tohtoročné prednášky venované pátrovi

Silný životný príbeh i mučenícke svedectvo pátra mali za následok, že čoskoro po jeho úmrtí sa k nemu začali utiekať o pomoc mnohí veriaci v Žiline, Černovej i ďalších komunitách a postupom času vzniklo ľudové povedomie o jeho svätosti. To neustále pretrvávalo a v nedávnej dobe nabralo z viacerých príčin na intenzite (o nich ešte bude reč). Kvôli tomu sa v uplynulých mesiacoch uskutočnilo niekoľko prednášok na témy spojené s pátrom, vďaka online prenosu pre celoslovenské publikum. Prvá zaznela v rámci expozície IKONY v Žiline 26. januára 2021, prednášajúcim bol historik Mgr. Ivan Moďoroši. Druhú predniesol prof. Ladislav Csontos, SJ, jezuitský kňaz a vysokoškolský učiteľ, 13. marca 2021. Autorkou poslednej bola prof. Emília Hrabovec. Táto špičková historička známa spracovávaním vatikánskych archívov ju odprezentovala 24. marca 2021 po skončení svätej omše slúženej pri príležitosti výročia úmrtia Vendelína Javorku v tunajšom kostole. A tomuto pozoruhodnému človekovi bola venovaná aj kázeň pátra Branislava Dada, SJ. (Oba príspevky sú stále dostupné na černovskom webe.) Prednášky priniesli divákom aj doteraz neznáme informácie a zároveň priblížili náležitosti i samotný cirkevný proces blahorečenia.

Pamätník a októbrová slávnosť

Keď sa niektorí členovia Občianskeho združenia Černovský chotár v roku 2018 dozvedeli, že žilinský biskup Tomáš Galis otvoril prípravný proces blahorečenia pátra Vendelína Javorku, uvedomili si, že v Černovej, v jeho rodisku, si ho ničím nesprítomňujeme. „Akurát v tom čase bola zverejnená výzva Žilinského samosprávneho kraja na uchádzanie sa o grant na financovanie rôznych kultúrnych aktivít. Združenie sa rozhodlo podať žiadosť a tá bola schválená. Tým získalo peniaze na vybudovanie pamätníka venovaného pátrovi,“ vysvetlila Mária Papčová, jedna z okruhu žiadateľov. Pôjde o bustu v nadživotnej veľkosti situovanú na mieste rodného domu Vendelína Javorku, ktorý už nestojí. „Pamätník by mali tvoriť dve steny trojuholníka, ktorého cíp by sa mal nachádzať zhruba v strede jeho kedysi rodného domu, pričom do betónu by mali byť odtlačené ručne tesané trámy pripomínajúce dedinskú architektúru. Uprostred by mala byť bronzová busta, nadrozmerný portrét pátra s veľkosťou 80 cm. Nechcel som, aby šlo iba o takú sošku na piedestáli, ale aby to bola hmota vychádzajúca z priestoru, otvárajúca sa do sveta. Tak, ako jeho osobnosť vykročila z Černovej, obsiahla svet, no stále ostala ukotvenou doma,“ priblížil svoju umeleckú predstavu akademický sochár Štefan Papčo, autor pamätníka i busty. Slávnostné odhalenie je naplánované na 139. výročie narodenia Vendelína Javorku, teda na 15. októbra 2021.

Pripravuje sa aj celodenný program, na ktorom sa sčasti bude môcť zúčastniť aj verejnosť. Začne sa odbornou konferenciou na Katolíckej univerzite v Ružomberku, organizovanou v spolupráci s tunajšou katedrou histórie. Odborne ju zaštíti prof. Ladislav Csontos, SJ, a z veľkej časti bude zameraná na už pripravovanú vedecko-populárnu knihu, ktorej je editorom. Na publikácii pracuje mnoho historikov, filozofov a kňazov, ktorí sa venujú osobnosti Vendelína Javorku. Po odbornej konferencii by mal nasledovať obed a slávnostná svätá omša. Je na ňu pozvaný aj žilinský i spišský biskup, ako aj gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ. Po nej bude slávnostné otvorenie a posvätenie pamätníka. Ďalším bodom v programe by mala byť kultúrno-spoločenská akcia, na ktorej je naplánovaná voľnejšia diskusia s historikmi pre verejnosť. Celodenný program vyvrcholí uvedením inscenácie Páter Vendelín, ktorú napísal Anton Lauček. O tom, ako by malo všetko prebiehať, nás informovala Mária Papčová, ktorá má slávnosť na starosti: „Mrzí ma, že sme o tejto osobnosti tak málo vedeli. V Černovej je dominantný Andrej Hlinka, čo, pravdaže, nie je zlé, ale je dobré, že sa dostáva do povedomia aj páter Vendelín Javorka. Nič sme o ňom vlastne nevedeli, ani ja osobne. Keďže k tomu, aby bol človek blahorečený, je potrebné mať k nemu úctu a prirodzený kult, dúfam, že aj touto aktivitou k tomu prispejeme.“

Ľudmila Papčová

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144