Dnes je sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lipa pamätníčka

Písal sa august 1968, keď na územie ČSSR vtrhli vojská spojeneckých armád na čele so ZSSR, vtedajším „bratom“ a našim osloboditeľom. Nikto z obyvateľov našej vlasti ich nevítal s otvorenou náručou, ba práve naopak, voči okupantom, ako sme ich nazývali sa zdvihla vlna obrovského odporu.
Pamätníci si dodnes spomínajú na hrdinov tohto obdobia na čele s Alexandrom Dubčekom, ktorí sa pokúsili o reformu vtedajšieho zriadenia na tzv. socializmus s ľudskou tvárou. Snahy o reformy boli tvrdo potlačené a nástupom 70. rokov sa začal normalizačný proces, ktorý pokusy o spoločenské zmeny nielenže na dlhých 20 rokov prerušil, ale dokonca upevnil postavenie vedúcej KSČ. Mnoho významných osobností buď zvolilo emigráciu, alebo bolo nútených podstúpiť príkoria, ktoré im táto doba priniesla – strata zamestnania a pod.
Ani sa človeku uveriť nechce, že v auguste tohto roku bude tomu rovných 50 rokov.
Akýmsi symbolickým pamätníkom tejto doby je aj staručká lipa nachádzajúca sa na rázcestí mestskej časti Ružomberka v Starej Černovej do ktorej v auguste 1968 narazil ruský tank a takmer ju zlikvidoval. Avšak matička príroda bola proti a dokázala tento strom zachrániť. Ešte i dnes je v jej mohutnom kmeni jasná stopa po náraze tanku v podobe jazvy či diery, ktorá je akousi spomienkou na spomínané udalosti.Možno by si tento symbol doby zaslúžil odmenu v podobe maličkej tabuľky pripomínajúcej rok 1968.

Milan Kmeť

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144