Dnes je utorok, 23. apríl 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj

2.stupeň a 4. roč.:Vianočné čítanie s porozumením

Každý rok robíme so žiakmi čítanie s porozumením, tzv. testy čitateľskej gramotnosti. Tohto roku sme sa rozhodli pre zmenu, čiastočne nás k nej priviedli pandemické opatrenia, pretože žiaci na 2.stupni sa učili online, ale zmena súvisela aj s časom písania testu a jeho témou.

Polročné testy čitateľskej gramotnosti boli tematicky zamerané na Vianoce. Žiaci čítali o histórii vianočného stromčeka a betlehema. Viete, kto prvý raz priniesol vianočný stromček domov? Kedy to bolo? Aký to bol stromček? Borovica? Smrek? Jedlička? A viete, čím ich naši predkovia ozdobovali? A taká ťažšia otázka na koniec: Kto a kedy vynašiel vianočné svetielka na stromček?

Podobne to bolo aj s betlehemom. Myslím, že viacerým z vás je známe, že s prvým betlehemom prišiel sv. František z Assissi, ale ako to bolo u nás, na Slovensku? Kam patria figúrky pastierov a kedy sa pridávali figúrky troch kráľov do betlehema?

Naši žiaci si s tým potrápili hlavičky – makovičky a potom sme sa porozprávali o vianočných zvykoch, tradíciách a jedle (Vraj rezne na Štedrý deň, to kedy svet videl? Ryba, najlepšie kapor z vane. Len toho vraha nájsť.)

Štvrtáci si test vyskúšali v obľúbenom kahoote. Text mali pred sebou a čas na jednu otázku bol dostačujúci pre všetkých. Najšikovnejší si odniesli jednotky.

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144