Dnes je štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava

Nezabúdajme na svoje pozemky. Príprava územia „Hríby“ na jednoduché pozemkové úpravy a IBV.

Mesto Ružomberok v rámci doplnenia chýbajúcich kapacít stavebných pozemkov a rozvoja IBV v meste sa v spolupráci s dotknutými poslancami rozhodlo pripraviť tri lokality pre možnosť individuálnej výstavby rodinných domov. (Ružomberok – Nad Dielcom, Biely Potok – Luhy a Černová – Hríby)

V rámci takéhoto plánovaného účelu a občiansko – spoločenskej akceptovateľnosti výsledku projektu sú potrebné nasledovné tri procesy:

1. Schválenie územného plánu – zóny (IBV Černová – Hríby).

Dôležitý, dlhodobý, koncepčný a zastavovací dokument mesta, ktorý nadobudne svoju účinnosť po odsúhlasení čistopisu OSU Žilina a schválením MZ. (Predpoklad do konca roka 2016) Každá realizácia stavby v predmetnom území bude posúdená podľa jeho podmienok.

2. Zákonný projekt – Jednoduché pozemkové úpravy.

Dnes jediná zákonná možnosť, ktorá umožní prostredníctvom autorizovanej osoby hromadne usporiadať, sceľovať a posúvať pozemky tak, aby po novom právnom stave bolo územie majetkovo a spoločensky čo najvhodnejšie využiteľné v súlade s platným územným planom. Zároveň každý novovytvorený pozemok bude zabezpečený vstup na verejnú prístupovú komunikáciu. Tento projekt musia schváliť vlastníci a Pozemkový úrad ŽP.

3. Realizácia verejnoprospešných stavieb a infraštruktúry.

Po ukončení procesov UP zóny a JPÚ nadobudne územie stavebný charakter vtedy, keď mesto začne postupne realizovať verejnoprospešné stavby (inžinierske siete, komunikácie, chodníky, detské a relaxačné parky, objekty občianskej vybavenosti…). Tieto investície do verejnej infraštruktúry sú značné a preto nebude jednoduché ich realizovať komplexne v krátkom čase. Je však podstatné, aby postupnosť takejto investície bola plánovaná koncepčne po etapách a zároveň bola priamo úmerná záujmu a potrebe stavebníkov o individuálnu výstavbu RD v danej lokalite.

Ciel projektu :

Zámer projektu prípravy územia Hríby pre budúcu výstavbu rodinných domov je určený hlavne pre vlastníkov a užívateľov pozemkov v tejto lokalite a je určený pre dlhodobý a koncepčný rozvoj našej mestskej časti a mesta Ružomberok.

V žiadnom prípade sa nejedná o privátny, či developerský projekt, ktorý by mal hromadným spôsobom využiť územie za účelom podnikateľského prínosu. Cieľom je vytvoriť podmienky pre vlastníkov pozemkov a ich dedičov, aby sa sami rozhodli o využití možnosti realizovať novostavbu, prípadne mohli individuálne trhovo predať svoj zhodnotený stavebný pozemok v prospech iného stavebníka.

Pozemky po ukončení uvedených troch procesov nadobúdajú výrazne vyššiu bonitu a stávajú sa trhovo niekoľkonásobne hodnotnejšie ako je dnes.

Projekt IBV nikomu neprikazuje stavať RD, určuje však podmienky a pravidlá, ktoré budú záväzné pre budúci esteticky a technický charakter územia z dlhodobého horizontu. To znamená, že budúca výstavba bude v parametroch a pravidlách nastavených v rámci územného plánovania zóny.

Vážení spoluobčania.

V mene občianskeho výboru našej mestskej časti sa obraciam na Vás so žiadosťou o zvýšenie záujmu o Vaše majetkové pozemkové podiely, ktoré vlastníte Vy alebo Vaši zosnulí príbuzní v lokalite Hríby a nemáte k nim aktuálne ukončené dedičské konania, doplnené identifikačné informácie o Vás príp. Vašich predkoch pre katastrálny úrad alebo len nevyhotovené LV.

V prílohe č. 2 sme pre Vás pripravili aktuálny zoznam známeho (pridelené LV) a zatiaľ neznámeho vlastníctva pozemkov na Hríboch. Vo vlastnom záujme si vyhľadajte v zozname svoje meno, príp. meno Vášho zomrelého príbuzného. Ak nie ste v zozname označení identifikačným č. 0, informujte sa na KU, príp. u právneho poradcu, ako si predmetný pozemkový podiel prevediete na seba, alebo inú žijúcu osobu s pridelením príslušného LV. (dodatočné dedičské konanie, doplnenie potrebnej identifikácie, výkup od SPF…).
Je pre Vás veľmi dôležité, aby v čase realizácie projektu jednoduchých pozemkových úprav ste vlastnili akékoľvek (aj malé a roztrúsené pozemkové podiely v riešenom území), ktoré Vám umožnia nielen spolurozhodovať o novom návrhu rozmiestnenia pozemkov na Hríboch (JPÚ), ale zaručia Vám ich scelenie do jednotnej stavebnej parcely v zmysle UP s prístupovou komunikáciu k pozemku. Najdôležitejší je však fakt, že pozemky na Hríboch, ktoré dnes poľnohospodársky obhospodaruje (užíva) značná časť našich skôr narodených obyvateľov Černovej, ktorí si ich generačne kultivujú a po rode odovzdávajú, nevedia, že nie sú v ich vlastníctve a sú často krát v mylnom presvedčení, že pozemky vlastnia. Preto, aby nedošlo k zmene zákona (je to pravdepodobné) a takéto nezistené pozemky by mohli časom prejsť do trvalého vlastníctva štátu alebo mesta, je dôležité si ich postupne usporiadavať aj napriek neuplatneniu si celého podielu predmetnej parcely.

Na záver si dovolím konštatovať, že po rokoch majetkového chaosu a nízkej evidencie pôdy v Černovej, nevydarenom projekte ROEB, je tu veľká šanca si usporiadať pozemky, tak aby bola väčšina dotknutých vlastníkov a užívateľov spokojná. Základný rozdiel medzi dnešným stavom a stavom po spustení projektu pozemkových úprav bude pre známych a hlavne pre nezistených vlastníkov v tom, že dnes sa snažili si kúpiť, sceliť stavebnú alebo poľnohospodársku parcelu do jedného pozemku o vhodnej veľkosti na jednom vybratom mieste . Čo bolo a zatiaľ aj je takmer nemožné. Po začatí procesu JPU nie je dôležité , kupovať len susedné parcely , či individuálne spájať a posúvať pozemky na jednom mieste, ale je vhodné ich usporiadavať, či zakupovať aj v malých podieloch v rôznych parcelách roztrúsených po celom území budúcej IBV Hríby, ktoré následné za pomoci JPU im budú scelené do jednej stavebnej parcely s prístupom ku komunikácii a novým platným GP.

V prvej prílohe Vám prikladám zápisnicu z posledného rokovania OV, kde sú zhrnuté informácie ohľadom začatého procesu UP zóny IBV Hríby a prípravy projektu JPÚ. (jednoduchých pozemkových úprav).

V druhej prílohe je podrobná analýza vlastníctva pre lepšiu orientáciu vlastníkov a užívateľov, ktorá by mohla byť nápomocná pri usporiadavaní si majetkovo – právnych pozemkových podieloch v lokalite Hríby. (0 – známy vlastník s LV , 3 – zatiaľ neznámy resp. nezistený)

V tretej prílohe je komplexný aktuálny návrh územného plánovania budúcej IBV Hríby. V štvrtej a piatej prílohe sú vznesené zákonné pripomienky občanov a odpovede mesta Ružomberok prostredníctvom autorizovanej o­soby.

V rámci zistenie vôle vlastníkov pozemkov o začatie projektu jednoduchých pozemkových uprav v lokalite Hriby bude OV našej MČ písomne pozývať všetkých známych vlastníkov na prerokovanie JPU, ktoré sa bude konať 14.9.2016 o 18 00 hod do KD v Černovej.

Stretnutia sa môžu zúčastniť aj užívatelia pozemkov, ktorí nebudú pozvánkou oslovení a aktuálne nevlastnia LV v pripravovanom území, ale prejavia vôľu a dôkaz, že si svoje pozemky v procese JPU začnú právne vysporiadavať.

V prípade požiadavky o presnejšiu lokalizáciu Vašej parcely uvedenej pri Vašom mene v zozname (príloha č.2), alebo akejkoľvek otázky ohľadom prípravy a procesov IBV Hríby (UP – zóny, JPÚ, predbežného harmonogramu, či žiadosti o kúpu stavebného pozemku) ma prosím kontaktujte na adrese (patrik.habo@cernova.sk, 0905 607 137). S úctou

Patrik Habo Predseda OV MČ Ružomberok – Černová V Černovej dňa 3.8.2016


Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144