Dnes je streda, 24. apríl 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek

Informácie pre účastníkov JPU Hríby

Projekt pozemkových úprav Ružomberok-ČERNOVÁ – Hríby. Informácie pre účastníkov konania.

Dňa 7. 12. 2017 sa konalo ustanovujúce zhromaždenie vlastníkov a účastníkov konania pozemkových uprav Hríby pre realizáciu IBV. Pod vedením Okresného úradu ŽP odbor pozemkový a lesný, mesto Ružomberok zvolalo všetkých účastníkov konania pozemkových uprav, ktorí na zhromaždení ich valnej hromady schválili stanovy a členov predstavenstva nového pozemkového združenia s názvom: „Združenie účastníkov pozemkových úprav Ružomberok – Černová Hríby“.

V rámci prípravného konania pri ktorom bol navrhnutý obvod projektu podľa schváleného územného plánu, uskutočnené zhromaždenie účastníkov pozemkových úprav (PÚ), v terajšom období boli v teréne zamerané všetky skutočnosti, ktoré bude potrebné prehodnotiť pri definitívnom stanovení obvodu projektu. Jednalo sa hlavne o zameranie existujúceho oplotenia pozemkov, ktoré po posúdení môžu byť z obvodu vyňaté. S jednotlivými vlastníkmi ktorí sú dotknutí hranicou obvodu prebehne rokovanie o jej prípadnej úprave takým spôsobom, aby v priebehu ďalšieho konania sa už zmeny nevykonávali a tým sa zbytočne nepredlžoval čas jednotlivých etáp vyhotovenia.

V nasledujúcom období prebehne odsúhlasenie obvodu projektu, vyhotovenie mapy polohopisu a výškopisu, mapy hodnoty pozemkov, vytvorenia registra pôvodného stavu a jeho zaslanie každému známemu vlastníkovi. Po návrhu „Všeobecných zásad funkčného usporiadania územia“ v ktorom sú okrem iného navrhované miestne komunikácie budú vlastníci prizvaní na prejednanie návrhov a požiadaviek, kde formou zápisnice prejavia svoju vôľu na budúce usporiadanie svojich vlastnených nehnuteľností. Účastník, hlavne vo vlastnom záujme, by sa mal zúčastňovať všetkých rokovaní na ktoré je osobne prizvaný a pri ktorých sa bude riešiť jeho vlastníctvo. V prípade vlastníkov, ktorých vzdialenosť, pracovné povinnosti, choroba, príp. iná skutočnosť, ktorá im bráni osobne sa zúčastňovať na prerokovaní v rámci etáp PÚ, pokiaľ majú dôveru v osobe rodinného člena alebo známeho, aby takéhoto splnomocnili na zastupovanie v konaniach prípadne aj pre celý projekt, na ktorých je potrebné sa zúčastniť a prejaviť svoju požiadavku. Týmto sa vyhnú v závere zbytočným neopodstatneným námietkam voči predloženému návrhu nového usporiadania územia.

Účastníkov ktorí sú neznámi, vo všetkých konaniach zastupuje Slovenský pozemkový fond. Vlastníci, ktorí sú aj fyzicky známi no majú zapísané v katastri neúplné údaje (chýba im napr. rodné číslo, adresa alebo priezvisko sú nesprávne alebo neúplné) sú momentálne registrovaní ako neznámi vlastníci, zastupuje ich v konaní Slovenský pozemkový fond a písomnosti súvisiace s pozemkovými úpravami im nebudú doručované. V takomto prípade je potrebné aby požiadali čo najskôr kataster o doplnenie údajov pri svojom mene, a až po tomto úkone budú skutočnými účastníkmi PÚ so všetkými právami a povinnosťami. Svoje požiadavky pri schvaľovaní úvodných podkladov je vhodné predkladať zvoleným členom predstavenstva, ktorí budú so spracovateľom pripravovať návrhy ich riešenia takým spôsobom aby výsledkom, čo je aj účelom pozemkových úprav, bola všeobecná spokojnosť jej účastníkov .

S úctou

Patrik Habo, poslanec MZ za MsČ Černová
Jozef Kupčulák, Geodet, Námestovo (zhotoviteľ projektu JPU)

Poslanec informuje

Informácie a postrehy poslanca mestskej časti Martina Papča


Úradná tabuľa

Dôležité dokumenty a uznesenia z rokovaní MZ Ružomberok


Projekty v Černovej

Prehľad zrealizovaných a pripravovaných projektov

Dom Andreja Hlinku

Dom Andreja Hlinku je sprístupnený vždy v pracovných dňoch. V prípade vášho záujmu vám poskytneme bližšie informácie na telefónnom čísle: +421 908 499 144